Welke verkies jij?
Ik kook elke dag. Sowieso voor mijzelf en mijn gezin, maar even vaak ook voor genodigden, vrienden of familie en uiteraard voor mijn lieve gasten/klanten. Telkens kook ik met dezelfde liefde en passie, met dezelfde energie en positiviteit.
Maar behalve mijn energie, heb ik ook de keuze uit verschillende energiebronnen die telkens weer hun eigen kracht en energie toevoegen aan jouw voedsel. Meestal heb je niet echt de keuze. Je woont in een huis waar er ofwel een elektrisch fornuis, ofwel een gasfornuis is.
Ikzelf kook dus voornamelijk op inductie. Het was de meest logische keuze, aangezien er geen gasaansluiting in de keuken aanwezig was. Ik koos bewust voor inductie boven keramisch, om verschillende redenen. In eerste instantie omdat deze het dichtst aansloot bij koken op gas. Met inductie geldt hetzelfde principe: op is op en af is af. Daarnaast was het ook een veilige keuze voor mijn, op dat moment, nog jonge kinderen, omdat de restwarmte beperkt blijft, vooral ten overstaan van een keramische plaat die nog lang zeer warm blijft. Inductie vraagt helaas wel een piek van stroom, hetzij kort, maar desalniettemin…
Naast inductie heb ik voor mijn kookworkshops in de tuin ook een gasfornuis gebouwd – een mobiele tafel waarop een kookplaat gemonteerd is en waaronder een gasfles geïnstalleerd is. Vooral tijdens de zomermaanden is het fijn om samen buiten in de tuin te kunnen koken.
Maar dit is nog lang niet alles.
En recent voegden we er een nieuwe ervaring aan toe: het outdoor-coocking op hout en/of houtskool. Hierin heb je enkele verschillende keuzes:
*Zo is er momenteel de erg hip en trendy ofyr. Dit is een vuurschaal op hoogte, met een plaat in kortenstaal er bovenop met een gat in het midden. Je verhit de vuurschaal met hout en op de plaat kan je dan beginnen bakken. Je kan er allerlei gerechten op bereiden. Het is een beetje zoeken en spelen met vuur en warmte, het is vertragen en samen rond de schaal genieten.
*Daarnaast hebben wij bij Villa Tulsi een open fire aangeschaft. Dit is een all-in-one outdoor-coocking toestel. Hierop kan je met 2 vuurschalen werken, en kan je dus beide energieën gebruiken, zijnde hout én houtskool. De mogelijkheden van je bereidingen zijn quasi eindeloos: van een lekker broodje, naar een heerlijke soep, of wat dacht je van een lekkere risotto of snel gegrilde groenten,… en zelfs je dessert kan je vlotjes bereiden op dit open vuur.
*Naast deze 2 opties bestaat ook nog de dutch oven. Hierbij maak je een vuurkuil (kan ook boven een vuurschaal), plaats je een driepikkel en hang je er een kookpot aan. In deze potten kan je brood bakken, soep maken, stoofpotjes bereiden,… Het verschil met de open-fire is, dat je een keuze zal moeten maken, omdat je maar één ding per keer kan uitvoeren.
En nog het meest ideaal is misschien wel de combinatie van 2 of drie van bovenstaande outdoor-coocking aanbiedingen.
Nu nog wachten op het mooie weer en we kunnen weer volop van het buitenleven genieten mét nieuwe inspiratie en nieuwe kook-mogelijkheden.
Welke verkies jij?